Via Crucis, passieconcert door de Amsterdamse Cantorij olv Felix van den Hombergh

De Amsterdamse Cantorij voert dit voorjaar een passieconcert uit rondom het werk ‘Via Crucis’ van Franz Liszt.

Dit stuk wordt meestal door een orgel of een piano begeleid. Wat niet vaak vermeld wordt is dat de componist zich het werk ook voorstelde in een uitvoering in de open lucht (bijv. in een galerij met de Kruiswegstatiën) en dan met harmonium in plaats van orgel of piano. De Amsterdamse Cantorij zal dit beeld (echter wel ìn de kerk) proberen op te roepen.

Vóór de pauze zullen nog twee andere werken klinken. Ten eerste de Lamentations van Robert White. Dit vijfstemmige werk past in de traditie van klaagzangen, die al teruggaat tot het Joodse gebruik om in de week voor Pesach dit Bijbelboek te lezen. In de Christelijke traditie zijn deze lezingen te horen in de donkere metten, vieringen in het holst van de nacht in een spaarzaam verlichte kerk op de laatste drie dagen voor Pasen. Vooral in Engeland zijn er prachtige meerstemmige zettingen van deze tekst geschreven; daar hoort de eigenzinnige versie van White bij.

Het andere werk vóór de pauze zal zijn de Passion nach dem Evangelisten Johannes van Christoph Demantius (1631). Dit is een Figuralpassion, d.w.z. een passiezetting waarin het evangelieverhaal en de personen uit het passieverhaal niet door solisten worden weergegeven, maar waarin alles door het koor zonder begeleiding wordt gezongen in drie grotere delen. Eigenlijk is dit een vorm die meer in de 16e eeuw thuishoort. Demantius wist echter met deze oude vorm toch iets nieuws te brengen, dat geheel in zijn tijd paste. Dit deed hij vooral door te componeren vanuit een grote menselijke inleving, die zo kenmerkend is voor de baroktijd.

zaterdag 24 maart 2012, Dorpskerk, Kerkplein 45, 1391 GK Abcoude; 20.15 uur

zondag 25 maart 2012, Waalse Kerk, Walenpleintje 159, 1012 JZ Amsterdam; 16.00 uur

Toegang: 17,50 / 15,00

Kaarten kunt u reserveren via:

www.amsterdamsecantorij.nl (bij voorkeur). reserveringen@amsterdamsecantorij.nl of 020-6641690.