Op zondagmiddag 6 mei voert Ab Novembris voor een tweede maal Membra Jesu Nostri van Dieterich Buxtehude uit. Deze fantastische muziek smaakt naar meer en na de eerste uitvoering die in Utrecht plaatsvond is ditmaal de keuze gevallen op de Oude Kerk in Soest. (Torenstraat 1) Voor dit concert worden de tien zangers van Ab Novembris wederom begeleid door het uitstekende strijkersensemble dat speciaal voor dit project werd samengesteld. Niet zonder trots kan worden gemeld dat het dirigentenstokje ditmaal in handen is van Karel Demoet.

Membra Jesu Nostri, Latijn voor ‘de ledematen van Jezus’, is een cantatecyclus waarin de lichaamsdelen van de gekruisigde Christus worden bezongen. Het werk bestaat uit zeven korte cantates (het getal zeven staat symbool voor droefheid), die achtereenvolgens gewijd zijn aan de voeten, de knieën, de handen, de zijde, de borst, het hart en het gezicht. Alle cantates hebben dezelfde opbouw: een korte instrumentale inleiding gevolgd door een gezongen Bijbeltekst, dan drie aria’s op teksten uit een Middeleeuws gedicht en tot slot een herhaling van de Bijbeltekst – behalve in de laatste cantate, die eindigt met een prachtig Amen. Zo wordt op indringende, bijna meditatieve wijze het lijden van Christus verbeeld.

Het bijzondere aan deze uitvoering is dat de aria’s uitgevoerd worden door de leden van het ensemble zelf en de koordelen als dubbelkwintet worden gezongen. Een bijna solistische bezetting dus, iets wat voor Ab Novembris vanzelfsprekend en kenmerkend is.

Voor zowel publiek als uitvoerenden is dit werk één groot muzikaal genot. Een concert om naar uit te kijken en zeker in uw agenda te zetten. U bent van harte welkom.

Uitvoerenden:

Vocaal Ensemble Ab Novembris

Karel Demoet, dirigent

Bas Groenewoud, basso continuo

Strijkersensemble

We vinden het natuurlijk fijn als dit concert goed bezocht wordt en hebben de toegangsprijs zeer toegankelijk gehouden en vastgesteld op € 12,50. Er is geen voorverkoop en kaarten zijn alleen aan de kassa te verkrijgen.

Voor meer info over ons ensemble: www.abnovembris.nl