PERSBERICHT OKTOBER 2012

Wereldpremière Beethoven ‘Vroege pastorale’

In oktober 2012 verschijnt voor het eerst de partituur en de CD van Beethovens Fantasiesonate uit 1792: de ‘ Vroege pastorale’. Een driedelige sonate, die Beethoven van begin tot eind geschetst heeft, maar niet volledig heeft ingevuld. Beethoven kenner Cees Nieuwenhuizen reconstrueerde het werk zorgvuldig. Aanstormend pianotalent Martin Oei (16 jaar) speelt het stuk op de CD en op de Wereldpremière (Concertgebouw, Amsterdam 21 oktober; Vredenburg Utrecht 28 oktober). Zefir Records nam de CD op in de Zeeuwse Concertzaal.

De jonge Beethoven werkte in Bonn gedreven aan een Fantasiesonate, die bijzonder modern is voor zijn tijd en maakte hem uiteindelijk niet helemaal compleet. Hij reisde af naar Wenen en liet de manuscripten achter. Materiaal uit deze fantasie vinden we terug in de 7de symfonie en in verschillende pianosonates, waaronder de bekende nr. 15 ‘Pastorale’.

Nieuwenhuizen completeerde de 23 minuten durende Beethoven compositie. Hij maakte eerder naam met reconstructies van Beethoven met artiesten als Ronald Brautigam en Lisa Ferschtmann met het Orkest van het Oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend. Hij haalde het BBC nieuws met Beethovens Adagio in D.

Behalve de wereldpremière van de ‘Vroege pastorale’ zal Martin Oei in het Concertgebouw de definitieve versie van Für Elise spelen. Beethoven wijzigde het stuk in 1822, maar het is toen niet uitgegeven (overigens was het stuk niet aan Elise maar aan Thérèse opgedragen; Beethovens handschrift was slecht leesbaar). Verder staat de Storm sonate van Beethoven op het programma en de moderne sonate nr. 5 van Nieuwenhuizen. Al deze stukken staan op de nieuwe CD van Zefir.

Onstuimig en onbevangen

Voor dit project koos Nieuwenhuizen de 16 jarige Martin Oei nadat hij diens eerste CD gehoord had. Nieuwenhuizen: ‘Zijn jeugdige onbevangenheid past uitstekend bij het onstuimige karakter van de jonge Beethoven.’

Martin speelt zeven jaar piano en won vanaf zijn twaalfde prijzen bij concoursen als het Prinses Christina Concours, Steinway & Sons Piano competition, Jong Muziektalent Nederland en de Young Pianist Foundation. 
Hij trad diverse keren op bij het Grachtenfestival en het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen. Op zijn veertiende nam hij zijn eerste CD op en presenteerde die in het programma Spiegelzaal in het Concertgebouw. Zefir Records contracteerde hem in 2012 voor twee nieuwe CD's.
 Martin is gefascineerd door historische instrumenten en speelt regelmatig op Erard vleugels en fortepiano’s.