'Blijdschap en Verdriet'

Onder leiding van dirigent Karel Demoet zingt het tien-koppige vocale ensemble Ab Novembris in de prachtige Schuilkerk De Hoop in Diemen komende zondagmiddag twee vocale meesterwerken van vader en zoon Scarlatti. Werken die met enorm veel plezier voorbereid zijn.

Uitgevoerd worden het Magnificat van vader Alessandro Scarlatti (SSATB en bc) en het virtuoze Stabat Mater van zoon Domenico Scarlatti (SSSSAATTBB en bc) Maria staat in beide werken centraal; in het Magnificat haar blijdschap over haar zwangerschap en in het Stabat Mater haar verdriet over Jezus’ dood.

Alessandro (1660-1725) heeft als componist en musicus gewerkt op veel plaatsen in Italië, o.a. in Napels, Florence en Rome. Hij heeft zich bezig gehouden met alle gebruikelijke muziekvormen: kamermuziek, kerkmuziek en opera. Twee van zijn kinderen werden zelf als componist beroemd: Pietro Filippo en Domenico. Als Maria hoort dat zij zwanger is heft ze een lofzang aan: Mijn ziel maakt de Heer groot! In het Latijn wordt dat: Magnificat anima mea Dominum. Een eindeloze rij van componisten heeft deze tekst op muziek gezet, wat ook veroorzaakt werd door het feit dat het Magnificat dagelijks gezongen wordt in de vespers (gebedsdienst in de kloosters aan het einde van de werkdag). De bewerking van Alessandro is in streng 5-stemmig contrapunt, voorzien van een begeleidende baslijn naar de mode van de tijd. Alessandro's grote beheersing van de techniek en verfijnde muzikale smaak maken van dit Magnificat een absoluut meesterwerk. Het is niet ondenkbaar dat Alessandro zijn zoon Domenico geholpen heeft met diens Stabat Mater. Alessandro had namelijk veel meer ervaring met deze vorm.

Zoon Domenico (1685-1757) schreef zijn Stabat Mater Dolorosa voor tien stemmen en had hierbij de bedoeling, dat het enkelvoudig uitgevoerd zou worden. Door een geraffineerd gebruik van de tien stemmen, steeds in wisselende combinaties, geholpen door vader Alessandro of niet… , weet hij in dit tiendelige werk de dramatische spanning moeiteloos vast te houden. In de laatste drie delen, die met een enorme vaart en virtuositeit naar het afsluitende Amen voeren, is de Scarlatti van de klaviersonates het best herkenbaar.

Tussendoor hoort u instrumentaal werk van zowel Alessandro als Domenico.

Het bijzondere aan dit concert is toch wel het volgende:

Het Stabat Mater van Domenico kennen velen van jullie hoogstwaarschijnlijk wel maar het Magnificat van vader Alessandro is wat onbekender en eigenlijk is het een ‘schande’ dat het amper is uitgevoerd in Nederland. Voor zover wij kunnen achterhalen heeft alleen het Nederlands Kamerkoor het hier opgenomen en we weten niet zeker of het ooit echt live is uitgevoerd. We durven dus toch wel voorzichtig van een première te spreken.

En natuurlijk, zoals u van ons gewend bent, worden ook de vele solo's door de koorleden zelf uitgevoerd.

Kortom..een ware aanrader voor een mooie zondagmiddag uit..op naar Diemen.!

Voor kaarten en verdere info zie www.abnovembris.nl/Rubriekpaginas/Concertagenda.html