of over
Uuno Klami
Arnold Bax
Leoninus
we hebben een probleem. er is een misverstand. ik weet niets van deze componisten af, ik lees hun naam wel in een radioblad, maar ze zijn mij even onbekend als voor jullie. ik lees jullie bewonderenswaardige commentaren en sta versteld van jullie kennis. ik ben nu overtuigd dat deze componisten even onbekend zijn als ik dacht. ik ga eens naar een bieb om ze op te zoeken of kijk op internet. bedankt voor jullie goede bedoelingen en jullie uitdaging.
vriendelijke groet
jaap
Wacht even, is dit provocerend bedoeld?
Jij komt met volstrekt onbekende namen, en verder vermeld je helemaal niets, en jij verwacht van ons dat wij alle biografieen van die onbekende namen moeten oplezen?
Nou het zal wel, ik wil best voor jou uitzoeken wie het zijn, dat lijkt me geen onmogelijke opdracht, maar vraagd dat dan ook normaal…
mvg
Melvin ook wel Wolferl
(Sir) Arnold Edward Trevor Bax
Streatham, Londen 1883 – Cork 1953
Brits componist
Studeerde piano aan de Royal Academy of Music in Londen.
Gedurende een verblijf in Rusland (1910) onderging hij invloed van de Russische muziek, maar zijn inspiratie vond hij vooral in Ierland. Aan zijn kleurrijk georkestreerde muziek ligt vaak een impressie uit de natuur of een verhaal ten grondslag. Daarvan getuigen titels van zijn symfonische gedichten, zoals In the Faery Hills en The Garden of Fand. In 1942 werd Bax benoemd tot Master of the King's Music. Onder het pseudoniem Dermot O'Byrne was hij ook als schrijver actief. Hij publiceerde gedichten, verhalen en toneelstukken waarin hij zich bediende van een Iers-Keltisch idioom. Zie ook symfonisch gedicht.
WERK: (behalve de genoemde): Orkest: 7 symfonieën (1922–1939); The truth about Russian dancers (1920; ballet); Tintagel (1917–1919; symf. gedicht). – Kamermuziek: hobokwintet (1923); 3 strijkkwartetten. – Vocaal: liederen en koormuziek. – Geschrift: Farewell my youth (1943; autobiografie).
——————————————————————————————————————-
Over die andere twee is vrijwel niks bekends
A U happy
Van Arnold Bax weet ik vrij veel. Ik ken vrijwel al zijn symfonische werken. Vele van hen zijn van grootse schoonheid. Hij is een van de meest onderschatte componisten van zijn tijd. Hij vormt eigenlijk de schakel tussen Edward Elgar en Ralp Vaughan Williams.
In het begin van de 20e eeuw was hij een zeer gewardeerd componist in Engeland.
In ongeveer 20 jaar schreef hij 8 (inclusief de The Sping Fire Symfonie) zeer indrukwekkende symfonieen, Alleen de 4e wordt gezien als dissonant in het geheel.
Als componist werd/was hij vooral beinvloed door Sibelius en dat is vooral goed te horen in de prachtige donkere 5e symfonie. Toch blijft de 6e zijn meesterwerk en terecht. Overigens is ook de 7e prachtige met het verstilde einde (uniek in Bax zijn werk).
Hij schreef naast zij imposante symfonieen ook enkele zeer interresante symfonische gedichten zoals het beroemde Tintangel (zijn bekenste werk bij het gewone publiek), The garden of Fand en November Woods.
Als componist was hij geen echte vernieuwer maar hij ging uiteindelijk voor mijn gevoel wel verder dan Vaughan Williams.
Wil je meer van hem horen koop dan de cd's uit de bekroonde Naxos Serie. Je kunt natuurlijk ook de bekroonde chandos serie kopen, alleen die is een ‘tikkeltje’ duurder.
Maar ik zou zeker naar deze componist gaan luisteren. Zijn muziek zal je niet teleurstellen.
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?