Wie vind jij de meest ondergewaardeerde componist?

  • Wolferl

    Dag allemaal,

    Vijf jaar geleden strandde hier de laatste discussie. Nu vijf jaar later wil ik het proberen om die draad weer op te pakken met alle oud-discussiepartners.

    -Alexander

    -henke

    -Joop Bleumink

    -Jelle

    -Bastiaan Jan van Vliet

    -George

    -kees weggelaar

    Ik weet dat er destijds rake woorden vielen. Nu ik persoonlijk ouder (en wijzer) ben geworden, ben ik ook voor alle rede vatbaar. Mild zoals de meeste zullen beamen.

    Ik trap graag een leuke discussie af met de vraag:

    Wie is voor u een ondergewaardeerd componist? en licht dat a.u.b. toe.

    Groet,

    Melvin

    PS: uiteraard mag iedereen mee doen, hoe meer ziel, des te meer vreugd.

  • Wolfgang Ludwig van Geniehoven

    Waarde Wolferl,

    Wat aardig dat u de stap durft te zetten om de draad der discussie wederom op te pakken. Nu ben ik zeer benieuwd of alle discusionisten die zo fanatiek meededen in 2004-2005 wederom een stap durven te wagen. Bij wijze van een reünie. Geweldig lijkt mij dat.

    Ook eens om te kijken of alle grote woorden die sommigen van ons spraken nog zijn uitgekomen of dat alles nog steeds toekomstwerk is. Dan doel ik uiteraard op mijzelf. Want ik waagde het te presteren om mijn eerste deelname ooit aan een discussie over talenten te ondertekenen met de naam Wolfgang Ludwig van Geniehoven. Natuurlijk bedoeld als grap maar enige waarheid school er wel in door twee grote genieën der klassieke muziek samen te voegen tot één nieuw persoon. Uiteraard hoopte ik in mijn naïeve onschuld dat ik die persoon was. Als ik er over terug denk, schiet ik in de lach bij deze benaming. Hoe ik het durfde.

    Maar dit ter zijde, ik zal wederom onder mijn eigen naam verder gaan. Om te antwoorden op de vraag van hr. Wolferl kan ik zeggen dat ik dit erg moeilijk vind. Momenteel heb ik de tweede symfonie van Carl Czerny op de oren en daar zit toch wel wat in. Ook Ferdinand Ries is er zo één. Ze waren beiden zeer kundige meesters in hun vak en hadden het zwaar met de grootmogel, Louis de Bethofen. Daarom heb ik voor deze namen erg veel respect. Maar wat Bethofen presteerde, negen symfonieën als gelijkwaardige kinderen van één gezin, dezelfde familietrekken maar toch verschillende karakters, het uiterlijk op elkaar gelijkend maar toch van elkaar verschillend als je alle negen kinderen naast elkaar op de foto zet, heeft geen andere componist in deze periode ooit gepresteerd. Noemde Bethofen zijn achtste symfonie niet zijn “kleintje”. Negen kinderen, waarvan de eerste de jongste is en de laatste de oudste, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen want normaal is dat toch andersom?

    Maar om eerlijk te zijn, de vraagstelling is heel subjectief te beantwoorden door één enkele naam te noemen maar dan draaien er honderden anderen zich om in het graf en dat lijkt mij niet zo aardig voor degenen die als tuinman belast zijn met de hoven der verering.

    Maar zal ik dan toch een poging wagen? Nee, nog even wachten. Ik zou graag willen zien dat de vraagstelling anders zou zijn en wel: “welke compositie vind jij het meest ondergewaardeerd?” Zo doen we geen componist tekort en de overbodige verspilling wat wij “tijd noemen” is niet aan de orde door slechte composities te laten voor wat ze zijn.

    Ja, ik geef nu toch een antwoord. Ik denk dat Mozart het meest ondergewaardeerd is. Ik zal zeggen waarom en dat antwoord is simpel. Zijn naam en de daarbij behorende kleuren geel, rood en pruik zijn een handelsmerk geworden en de Eine kleine Nachtmusik is bij iedere Kugeln te horen als je het doosje openmaakt. Ook de miljoenen die er in de verkeerde portemonnees belanden van wat eigenlijk aan de maestro zelf toekomt is een vorm van onderwaardering. Al dat geld wat aan zijn naam word verdiend zou in een collectieve spaarpot moeten worden gestopt waarvan nieuwe componisten kunnen worden opgeleid, ontdekt, getraind en een duwtje in de goede richting worden gegeven zodat ze op eigen benen kunnen staan. Dit zou Mozart hebben gewild.

    Ik ben benieuwd of Henke, Alexander, en vele anderen dit forum nog bezoeken.

    Ja, leuk iniatief.

    Waarde groeten,

    Bastiaan Jan van Vliet, componist. (vijf jaar geleden zou ik dan nog niet achter mijn naam hebben durven zetten. Nu wel en Wolferl weet dat wel.)

  • Ronald van Dijk

    Cornelis Dopper is voor mij zonder meer de meest ondergewaardeerde Nederlandse componist. Luister op Youtube naar: Ciaconna gotica. en Zuiderzee. Laat u me aub uw mening weten .

    Dank u.

  • zelf45

    Beste mensen,

    Op de orgelpagina gebruik ik tegenwoordig de code “zelf45”.Mijn naam staat aan het einde van deze reactie.

    Hopelijk hebben jullie allevijf Goede Kerstdagen genoten, en nu vast een voorspoedig 2011 toegewenst.

    1.

    Ondergewaardeerde componisten, langzamerhand nu, dreigen mensen als bv Pijper, Badings, Escher, Vermeulen, de Leeuw,, Hans Henkemans, Anth. v.d.Horst te worden. Van Badings is inmiddels bekend, dat David Porceleijn al zijn symfonieen op de CD wil zetten. Drie zijn er inmiddels uit. En vele anderen,waarvan hun muzikale partituren liggen te verstoffen in de rekken van MuziekCentrumNederland (het vroegere DoNeMus). Wat horen we nog van Alphons Diepenbrock. Gelukkig zetten Eleonore Pameijer(Dwarsfl.), Frans v.Ruth (piano) en Doris Hochscheidt (Cello) zich in voor de vele mooie nederlandse kamermuziek, met name van minder bekende Hollands-Joodse componisten rond W.O.II.Bijv.: Leo Smit, omgekomen in Sobibor. Wat voor gehoorsverwende protesten horen we tegenwoordig niet aan het adres van de radicale componisten uit de 60er jaren, die ten onrechte de verkeerde term “Modernisten”aan hun broek hebben gekregen. We zijn kennelijk doodsbang geworden voor weliswaar gecompliceerde, maar zeer begaafde muziek van bv. Kees van Baaren, Peter Schat (vroege werken) Reinbert de Leerw, en vele anderen. Daarom: het is niet mogelijk om slechts “een”meest vergeten componist te noemen. Andere muziek, die zeer boeiend is is gemaakt door Daniel Ruyneman, Bernard v.d.Sigtenhorst Meyer, en Hans Osieck, die de laatste tijd weer wat in de belangstelling is komen te staan.

    2.

    Het muziekinstituut in Den Haag herbergt vele partituren van oudere vergeten componisten. Bv. de wat vreemde muziek van Jacob van Domselaer.

    3

    Voor wie een aantal werken wil zien/horen raad ik sterk aan via GOOGLE de naam van een componist in te tekken en “YOU TUBE”daarbij te noemen.

    Dan is het bij vele toondichters genieten geblazen. De muzikale waarde is vaak zeer indrukwekkend. Even terzijde: laten we vooral de springlevende jongere en oudere componisten. Lees ook maar eens Leo Samama's voortreffelijke boek over: “Nederlandse muziek in de twintigste eeuw”Uitg.AmsterdamUniversity press/Salome

  • zelf45

    Foutje bedankt…….

    De code staat voor: Kees Weggelaar.

  • kees weggelaar

    Kijk trouwens op you tube eens naar Christiaan Richter, weliswaar niet ondergewaardeerd en zeker veelbelovend, maar hij heeft wel een prachtwerk voor het Alkmaarse orgel gemaakt, waar we nu al niets meer van horen helaas. Het was een finalewerk voor het internationale compositieconcours in 2006. Zeer, zeer de moeite waar. (even in GOOGLE intikken s.v.p.)