Er zijn vele Stabat Maters geschreven en het bekendste daarvan is ongetwijfeld van de Italiaanse meestercomponist Pergolesi. Op zondagmiddag 17 feb. echter hoort u maar liefst twee uiterst fraaie en zelden uitgevoerde Stabat Maters van Italiaanse bodem en ook nog eens in een zeer bijzondere bezetting.

Het eerste is van Giuseppe Tartini (1692-1770), geschreven voor twee sopranen en alt, a-cappella, uiterst ingetogen maar zeer fraai van opbouw. De tussenliggende lijnen na elk deel zijn van breekbare schoonheid en bijna meditatief te noemen. Tartini schreef dit werk aan het eind van zijn leven, hij was toen kapelmeester in Padua.

Het tweede is van zijn iets jongere tijdgenoot Girolamo Abos (1715-1760), ook geschreven voor twee sopranen en alt maar met begeleiding van strijkers en basso continuo. De verwantschap met Pergolesi is in dit werk duidelijk hoorbaar, het hele stuk is pure passie, drama en u waant zich welhaast in een Italiaanse opera. Zangers en strijkers zijn voortdurend in een gepassioneerd samenspel verstrengeld. Organist Bas Groenewoud begeleidt het geheel op orgel.

Kortom: twee oorstrelende traktaties voor het publiek.

Om de Italiaanse sfeer compleet te maken hoort u vooraf en tussendoor instrumentale werken van Boccherini en Frescobaldi.

Speciale gasten voor dit concert zijn de strijkers van strijktrio Hava, voor de gelegenheid uitgebreid met een extra celliste en altvioliste.

Uitvoerenden:

Hesther Oor – sopraan

Jeanette van den Berg – mezzosopraan

Jacqueline Hoekstra – alt

Bas Groenewoud – orgel

Strijktrio Hava, voor de gelegenheid uitgebreid en bestaande uit:

Marte Otter, cello

Andrea Liebrand, viool

Diebrich de Vries, viool

Anna Neels, altviool

Floor Groeneveld, cello

Wanneer?

Zondag 17 februari 2013

Utrecht, Sint Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21

Aanvang: 14:00 uur, toegang vrij met vrijwillige bijdrage na afloop